Маркер-total PSA

Условия за вземане: до 12ч. 3 дни без полов акт. Препоръчително е първото изследване да се извършва преди започване на терапия, а при проследяване – изследването да е минимум 15 дни след оперативна интервенция, химиотерапия или лъчетерапия.

Допълнителна информация:

 • Простатно – специфичният антиген (PSA) се произвежда от клетките на простатната жлеза. Секретира се в семенната течност, където има втечняваща функция. Малка част от PSA дифундира в кръвта.
 • PSA е туморен маркер за наличието на простатен карцином. Подпомага поставянето на диагнозата
 • Стойностите на PSA се проследяват при мъже след лечение на простатен карцином за откриване
 • на рецидив
 • PSA се използва за оценка на ефекта от хормоналната терапия

Стойности: до 4,0 ng/ml

Маркер CEA

Условия за вземане: до 12ч

Допълнителна информация:

СЕА (Карцино-ембрионален антиген) – неспецифичен маркер. Добре е да се използва в комбинация с други по-специфични туморни маркери. Изследването на този маркер има стойност при:

 • карцином на дебелото черво
 • карцином на гърдата
 • карцином на белите дробове и други.

Стойности: до 5,1 ng/ml

Маркер CA 19-9 

Условия за вземане: до 12ч.

Допълнителна информация:

Изследването на този маркер има стойност при: карцином на панкреаса, карцином на жлъчните пътища, карцином на дебелото черво, карцином на стомаха, карцином на яйчниците.

Стойности: до 37,0 U/ml

Маркер CA 15-3

Условия за вземане: До 12ч.

Допълнителна информация:

CA 15-3 e известен още като раков антиген 15-3, карциномен антиген 15-3, карбохидратен (въглехидратен) антиген 15-3, представлява протеин (белтък), който нормално се продуцира (произвежда) от клетките на млечната жлеза.

Чрез изследването на туморния маркер CA 15-3 се определя количеството на този протеин в кръвта.

При голяма част от пациентите с рак на гърдата се установяват повишени нива на раковия антиген 15-3 ,което гo прави полезen като туморни маркери за проследяване на хода на злокачественото заболяване.

Стойности: до 25,0 U/ml

Маркер CA 125

Условия за вземане: До 12ч.

Допълнителна информация:

СА 125 се използва най-вече за проследяване ефекта от провежданата терапия след диагностициран карцином на яйчника и за ранно откриване на рецидив на заболяването. CA125 е един от туморните маркери, които дават висок брой фалшиво-положителни резултати. Завишени над референтната стойност резултати се получават при: Чувствителността при диагнозaта и диференциалната диагноза на абдоминални туморни маси се подобрява при едновременното изследване на СА 125 и НЕ 4, с изчисление на ROMA риска.

Стойности: до 35,0 U/ml

Маркер HE4

Условия за вземане: До 12ч.

Допълнителна информация:

HE4 се секретира от нормалната тъкан на женската полова система – фалопиеви тръби, ендометриум, ендоцервикс, както и в от епитела на респираторния тракт и гърдата . Повишени стойности на HE4 могат да се установят основно при тумор на яйчника.Редица източници определят HE4 като най-ефективен туморен маркер за диагностика в ранните фази на карцином на яйчника. При комбинирано определяне на СА 125 и HE4, с изчисление на ROMA риска.

Стойности:

 • За жени в репродуктивна възраст: < 70 pmol/l;
 • След менопауза: < 140 pmol/l;

Риск на Алгор. за Овариална Малигнизация (ROMA)

Условия за вземане: До 12ч.

Допълнителна информация:

Алгоритъм за оценка на риска от развитие на яйчников карцином (ROMA)

Това е индекс на базата на комбинация от CA125 и HE4, за да оцени риска от овариален карцином при жени с формация в малкия таз и ги разпределя в две групи – с нисък и с висок риск.

Чрез използването на ROMA е създадена възможност за насочване на жени с висок риск към центрове, специализирани в лечението на онкогинекологични тумори.  

Стойности:

 • В репродуктивна възр.: < 11.4 нисък риск; ≥ 11.4 висок риск;
 • След менопауза: < 29.9 нисък риск; ≥ 29.9 висок.риск;

Маркер Cyfra 21-1

Условия за вземане: До 12ч.

Допълнителна информация:

Cyfra 21-1 се намира в клетките на белодробната тъкан,  на матката и стомашно-чревния тракт. 

Повишените нива на тoзи туморен маркер се срещат при  полиморфонуклеарен карцином на белия дроб, рак на шийката на матката, рак на гърдата, пикочния мехур, на яйчниците, на хранопровода, ректума. Показано е, че серумните нива на маркера рязко намалява след отстраняване на тумора на белите дробове, по-специално след операцията. Това е много информативен маркер в мониторинга на рак на белия дроб, защото се наблюдават значително по-високи нива на Cyfra 21-1  при пациенти с недребноклетъчен рак на белия дроб, аденокарцином и плоскоклетъчен карцином на белия дроб, което потвърждава високата  чувствителност и специфичност на Cyfra 21-1 в диференциалната диагноза на злокачествени и доброкачествени заболявания на белите дробове.

Стойности: от 0 до 3,3 ng / ml

Маркер AFP

Условия за вземане: До 12ч.

Допълнителна информация:

АFP (Алфа – Фетопротеин) – изследването на този туморен маркер има стойност в следните случаи: първичен чернодробен карцином, тумори изхождащи от тестисите (без семином), в 15% от гастро-интестиналните тумори

Концентрациите на AFP по време на нормална бременност са високи, още по-високи са при многоплодна бременност. Изследването на маркера се използва за скрининг на дефект на невралната тръба, а в комбинация с други показатели за откриване на синдрома на Даун.

AFP е много висок при новородени като спада през първите няколко месеца от живота.

Стойности: до 6,7 U/ml

total hCG (общ бета ЧХГ)

Условия за вземане: До 12ч.

Допълнителна информация:

Човешкият хорионгонадатропин (ЧХГ, HCG) е гликопротеин, който се продуцира от плацентата по време на бременност. Биологичното действие на ЧХГ е свързано с поддържане на жълтото тяло по време на бременността. Серумът на бременна жена съдържа главно интактен HCG. ЧХГ може да бъде регистриран с кръвен тест най-рано около 11 дни след зачеване. В общия случай ЧХГ се удвоява на всеки 48-72 часа, като нивата му достигнат най-високи стойности в 8 до 11 гестационна седмица и след това намаляват през останалата част от бременността, без да се нормализират.

Повишени стойности при бременни служат като индикатор за хориокарцинома, гроздовидна бременност. Понижени стойности са показател за спонтанен или предизвикан аборт, ектопична бременност, гестоза или вътрематочна смърт.

Повишени концентрации на HCG при небременни жени и мъже се откриват и при други заболявания като: тумори на герминативните клетки, яйчници, пикочен мехур, панкреас, стомах, бял и черен дроб и др.

Стойности: до 10,0 mU/ml

Маркер CA 72-4

Условия за вземане: До 12ч.

Допълнителна информация:

СА 72-4 е туморен маркер за карцином на гастроинтестиналния тракт и най-вече стомаха, както и за карцином на яйчника. Той се използва за проследяване на развитието и ефекта от лечението на заболяването. Много често съществува положителна корелация между стойностите на СА 72-4, СА 19-9 и СЕА при колоректални карциноми , както и между стойностите на СА72-4 и СА125 при яйчникови карциноми, за това е най-добре да се определят заедно, за да се постигне по-добра диагностична чувствителност и специфичност.СА72-4 не може да служи за поставяне на диагноза, защото стойността му може да е повишена и при  други заболявания : чернодробна цироза, хроничен хепатит, хронични възпалителни заболявания на гастроинтестиналния тракт, доброкачествени яйчникови кисти и др.,но диагностичната му специфичност по отношение на доброкачествените заболявания е висока. 

Стойности: до 6,9 U/ml

Бета2 Микроглобулин

Условия за вземане: До 12ч.

Допълнителна информация:

β2-микроглобулинът се причислява към HLA системата (-А1-B и -С антиген).Този протеин е експресиран върху повърхността на всички нуклеирани клетки, но особено голямо количество от него има по повърхността на лимфоцитите и моноцитите. Може да бъде доказан във всички телесни течности, включително в кръвта и урината. Филтрира се през гломерулите и се реабсорбира в клетките на проксималния тубул. Бeтa-2 миĸpoглoбyлинът ce oтдeля oт aĸтивиpaни или yбити имyнни ĸлeтĸи. Koличecтвoтo мy мoжe дa бaдe измepeнo и тoвa дa пocлyжи ĸaтo пoĸaзaтeл зa имyннaтa aĸтивaция. Πoвишeни нивa мoгaт дa ce нaблюдaвaт пpи шиpoĸ cпeĸтъp oт нapyшeния, ĸoитo вĸлючвaт aĸтивиpaнe нa имyннaтa cиcтeмa. Поради тази причина е мapĸep зa много зaбoлявaния, но е oтнocитeлнo нecпeцифичен показател. Toвa води дo изпoлзвaнeтo мy ĸaтo ĸoличecтвeн пpoгнocтичeн мapĸep мнoгo пoвeчe, oтĸoлĸoтo ĸaтo диaгнocтичeн показател.

Стойности: от 0,9-2,7 ug/ml

Маркер SCC

Условия за вземане: Сутрин до 11:00ч

Допълнителна информация:

Сквамоцелуларният карциномен антиген може да се използва като туморен маркер в следните случаи: При болни с карцином на шийката на матката. В този случай може да служи за ранно откриване на рецидиви, наличие на резидуална болест и проследяване ефекта от терапията. Независимо, че притежава специфичност около 90% и чуствителност 70-80% при плоскоклетъчен карцином не се препоръчва самостоятелното му използване като скринингов маркер за откриване на първичен тумор. Може да се използва като маркер на втори избор при пациенти с недребноклетъчен карцином на белия дроб(след Cyfra 21-1). Карцином на хранопровода и Карциноми в областта на главата (езика) и шията.

Стойности: < 2.8 ng/ml

Окултни кръвоизливи (Gastrointestinal Hgb) 

Условия за вземане: Материал взет от различни части на фецеса с големина на лешник. Материалът да бъде отделен в дните извън менструално или друго активно кървене. Алкохол, аспирин или др. дразнещи храносмилателната система вещества не трябва да се приемат 48 ч, преди отделянето на материала.

Допълнителна информация:

Изследването за окултни кръвоизливи е тест за откриване на кръв в изпражненията.

 • Преди провеждане на теста за окултни кръвоизливи е необходимо за 2-3 дни да избягвате:
 • Консумиране на ряпа, цвекло, артишок, гъби, броколи, карфиол, боб, ябълки, портокали, банани, грозде, пъпеш. Тези храни могат да доведат до фалшиво положителна реакция.
 • Консумиране на червеното месо може да доведе до фалшиво положителни резултати. Прием на малко количество пилешко, пуешко или риба не оказва влияние върху теста.
 • Прием на хранителни добавки с желязо.
 • Прием на аспирин (или продукти съдържащи аспирин) и/ или нестероидни противовъзпалителни средства или други лекарства, които дразнят стомаха.
 • Не се вземат лекарства съдържащи мед, бисмут, активен въглен.
 • Прием на хранителни добавки с витамин С.

Изследването за окултни кръвоизливи се провежда в някой от следните случаи:

 • За откриване на кръв в изпражненията – при хемороиди, анални фисури, полипи на дебелото черво, колоректален рак и др.
 • За скрининг за колоректален рак. В някои случаи за откриване на окултни кръвоизливи се налага провеждане повече от един тест.
 • За откриване на причината за болка в корема.
 • За откриване на причината за анемия.
 • Като част от рутинно изследване при хора с висок риск за колоректален рак – такива с фамилна анамнеза за повишен риск от рак на дебелото черво, възрастни хора и такива над 50 години.

Туморни маркери

Направи запитване!